Meta
Realitatea Vâlceană

30 noiembrie, Sfântul Andrei! La Mulți Ani fericiți tuturor sărbătoriților acestei zile!

Sfântul Andrei este marea sărbătoare creștină prăznuită de credincioșii ortodocși, romano-catolici, luterani şi anglicani în fiecare an pe 30 noiembrie.
În țara noastră în jur de 726.000 de persoane, 349.000 de femei și 377.000 de bărbați (aproximații date de rata nașterilor și a mortalității, în modificare permanentă) își sărbătoresc onomastica de ziua Sfântului Apostol Andrei (să nu uităm că este considerat ocrotitorul României), potrivit statisticilor furnizate de Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administrației și Internelor.

Tradiția populară a umplut noaptea Sfântului Apostol Andrei (29 spre 30 noiembrie) de obiceiuri și superstiţii de sorginte precreştină, legate de apariţia strigoilor, de farmece şi de ghicirea ursitului, dar şi de protejarea oamenilor, a locuinţelor şi a animalelor. În noaptea de Sfântul Andrei, hotarul dintre „cele văzute şi cele nevăzute”, dintre real și fantastic dispare, și face loc practicilor ezoterice de prospectare a viitorului. Pe scurt, un fel de Halloween românesc. Apropo, știați că Halloween este de origine celtică? Dar despre asta altă dată, să revenim la Sfântul Andrei…
Sfântul Andrei: interdicții de… Halloweenul românesc!
În popor, ziua Sfântului Andrei este supranumită și Ziua Lupului. Legendele spun că lupii capătă puteri neobişnuite și coboară din munte în noaptea dintre 29 și 30 noiembrie în haite de câte 12, care se destramă abia de Bobotează (6 ianuarie). Pe lângă fiare, o mulțime de strigoi, vârcolaci şi suflete rătăcite umblă peste tot. Așa că nu ieșiți din casă după lăsarea serii pe 29 până înaintea zorilor lui 30, ca să nu vă întâlniți nici cu lupii (nici nu le pomeniți numele de-a lungul întregii zile a Sfântului Andrei ca să nu dați nas în bot cu ei nici anul următor!), nici ci vreun mort viu!
De ce se pune grâu la încolțit de Sfântul Andrei. Puțină lume știe acest lucru
Grâul pus de Sfântul Andrei, un simbol dumnezeiesc
Atât în tradiția populară, cât și în tradiția religioasă, grâul este un simbol folosit în toate ritualurile, de la naștere la moarte. Astfel, bobul abia încolțit este simbolul vieții, simbol dumnezeiesc, pe care credincioșii îl poartă în suflet toată trecerea lor prin existența pământească, plecarea la Dumnezeu fiind însoțită tot de grâu, componenta de bază a oricărei colive. Cercul vieții și al morții se închide astfel pornind și sfârșind cu grâul alături.
Grâul pus de Sfântul Andrei diferențiază… familia!
Apoi, spun bătrânii, membrul familiei (fiecare trebuie să-și pună grâu la încolțit, într-un ghiveci, într-o farfuriuță, într-o ceșcuță sau pur și simplu pe un pat de vată îmbibată cu apă pus într-o cutie de pantofi) care va avea grâul cel mai frumos și mândru la Anul Nou, acela va avea parte de cele mai mari împliniri și cea mai mare bună-stare în anul ce urmează. Un grâu necrescut, firav, cu nuanțe de galben a uscare, trebuie să tragă un semnal de alarmă posesorului privind noul an…
Tot din bătrâni, în mediul rural, se spune că aspectul grâului pus de Sfântul Andrei transmite câte ceva şi despre recoltele anului care va să vină. Majoritatea țăranilor sunt convinși că firele de grâu verzi, vigurose și stufoase anunță o recoltă bogată vara viitoare.
30 noiembrie, Sfântul Andrei. De ce e apostolul ocrotitorul României?
El a predicat în ținutul Scythia Minor(Dobrogea) și a trăit pe teritoriul Constanței de azi. Pe 30 noiembrie, în anul 60, a fost martirizat, în timpul domniei lui Nero. Apostolul Andrei a fost răstignit cu capul în jos, pe o cruce în formă de X, ce de atunci i-a purtat numele: ”Crucea Sfântului Andrei”. De asemenea, data de 30 va rămâne veșnic sfântă pentru poporul român, căci este este cel care a adus creștinismul pe pământul nostru. Astfel, acesta este considerat patronul spiritual al românilor și ocrotitorul României.
Cu ocazia acestei mari sărbători, creștinii români pleacă în pelerinaje la diferite mânăstiri din țară care poartă hramul Sfântului Apostol Andrei. Mulți dintre aceștia aleg să meargă la Mănăstirea Peștera Sfântului Apostol Andrei.

Leave a Reply

Photo Gallery

Log in | Copyright @ 2011 Realitatea Vâlceană. Toate drepturile rezervate.