Meta
Realitatea Vâlceană

Buget individual pentru fiecare autoritate locală

• Distribuirea banilor către primăriile vâlcene nu mai depinde de pixul preşedintelui Consiliului Judeţean, în felul acesta înlăturându-se orice suspiciune de atribuire pe criterii politice sau alte interese…

Autorităţile locale îşi vor primi banii direct de la Ministerul Finanţelor, Consiliile Judeţene fiind scoase astfel de pe traseul finanţării comunelor, oraşelor sau municipiilor. Guvernul a scos presedinţii de Consilii Judeţene din joc în relaţia cu primăriile, stabilind un buget minim acordat fiecărui tip de primărie din România în mod direct, prin Ministerul Finantelor, în locul deciziei luate până acum la judeţ.

„Toate localităţile au la dispoziţie sumele. Nicio comună nu va avea un buget mai mic de 1,5 milioane de lei, nici un oraş nu va primi sub 6 milioane, nici un municipiu mai putin de 20 de milioane de lei, niciun municipiu reşedinţă de judeţ sub 50 de milioane de lei şi niciun Consiliu Judeţean sub 80 de milioane de lei”, a anuntat ministrul Finantelor, Darius Vâlcov.

Alocările bugetare vor ţine cont în proporţie de 55% de numărul de locuitori, 15% de suprafaţă şi 30% de lungimea drumurilor comunale şi judeţene. {n opinia ministrului Finanţelor, trimiterea sumelor în teritoriu fără intermedierea judeţelor „înseamnă o descentralizare totală”.

„Ingerinţa politică a fost redusă la maximum. Nu vor mai fi Consilii Judeţene sau consilieri judeţeni care vor stabili bugetul pentru fiecare comună. Primarii şi preşedinţii de consilii judeţene nu vor mai avea, inclusiv cei din zonele sarace, niciun motiv pentru care în anul 2018 să nu avem în toate localităţile apă, canal şi sistemul de educaţie în sensul reabilitării şi modernizării şcolilor”, s-a aratat optimist ministrul.

Suma defalcată din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale alocată prin hotărârea de Guvern este de 2.539.910.000 de lei, echivalentul a 577.000.000 de euro!

Leave a Reply

Photo Gallery

Log in | Copyright @ 2011 Realitatea Vâlceană. Toate drepturile rezervate.