Meta
Realitatea Vâlceană

Cazul elevului înjunghiat în gât, doar vârful unui sistem dement

Cazul elevului de la Liceul General Magheru înjunghiat în gât chiar înainte de a intra la ore ar trebui să provoace un adevărat cutremur în învăţământul vâlcean. Este genul de incident care, în orice ţară civilizată, se lasă cu demisii grele, cu sancţiuni disciplinare fără precedent şi cu schimbări dramatice în sistem. Deocamdată nu s-a întâmplat nimic. Râmnicu Vâlcea face ca de obicei notă discordantă. Aici se poate întâmpla orice, fără ca cineva să se mai şocheze prea tare. Primarii cu condamnări penale sunt realeşi, consilierii judeţeni care fac bani din afaceri cu instituţii aflate în subordinea Consiliului Judeţean nu au nicio problemă cu legea, infractorii fură în miezul zilei, şantajiştii dau lecţii de morală, pozând în virtuoşi. Aşa că, de ce şi-ar da cineva demisia pentru că adolescenţii sunt înjunghiaţi în faţa şcolilor?
Cineva s-ar putea întreba de ce trebuie să se lase cu demisii pentru că un elev l-a înjunghiat pe un altul înaintea începerii orelor de curs. Cine este vinovat pentru asta? Directorul unităţii de învăţământ, inspectorul şcolar general, poate chiar ministrul? Răspunsul este şi el relativ: cu toţii au o parte de vină în tolerarea unui sistem bolnav. Aşa cum oamenii mor în spitale, nu pentru că lipseşte un medicament sau altul, ci pentru că sistemul nu se reformează, în şcoli copiii sunt atacaţi de alţii din acelaşi motiv. Până la urmă, cineva trebuie să răspundă. Nu poţi să bagi la închisoare un director pentru că nu s-a asigurat că unitatea de învăţământ pe care o conduce are o securitate adecvată, însă poţi să-i ceri explicaţii, nu înainte de a-l destitui. Altfel, întreaga societate va crede că a-ţi trimite copilul la şcoală în România reprezintă un risc prea mare.
În final, lucrurile vor rămâne la fel. Cazul elevului înjunghiat este doar vârful icebergului. În şcolile vâlcene, şi nu numai, violenţa este la ea acasă. Constant, elevii sunt bătuţi, înjuraţi ameninţaţi şi jefuiţi de cei mai „şmecheri”, care se impun printr-o atitudine agresivă. Au loc bătăi şi scandaluri, unele dintre acestea filmate şi mai apoi postate pe internet. Şcoala a devenit un ring de box, o scenă pentru violenţe greu de imaginat în urmă cu câţiva ani. Profesorii, la rândul lor, au devenit personaje ale scenelor agresive. Atunci când nu îi abuzează ei pe elevi, devin victime ale acestora. Nu o dată, dascălii au fost jigniţi şi chiar loviţi la catedră, iar sistemul a continuat să rămână inert. Probabil este nevoie de câteva tragedii în serie pentru ca cei care ar trebui să ia măsuri să se sinchisească cu adevărat şi să se aplece asupra problemei.
Până atunci, nu ne rămâne decât să ne întrebăm dacă nu cumva şcoala românească nu este doar un mediu în care se învaţă mult şi degeaba, dar şi unul prea violent pentru a mai merita efortul de a fi susţinut în această formă.
Anemona Tănase

1 Comment for “Cazul elevului înjunghiat în gât, doar vârful unui sistem dement”

  1. petreanu

    Bun articol !

Leave a Reply

Photo Gallery

Log in | Copyright @ 2011 Realitatea Vâlceană. Toate drepturile rezervate.