Meta
Realitatea Vâlceană

CET Govora livrează în continuare abur tehnologic pentru combinatul Oltchim

Un pact de coabitare soldat cu luarea unor măsuri fericite!

• Situație critică: Măsura privind sistarea furnizării de abur tehnologic a fost dispusă de Consiliul de Administrație (CA) al CET Govora, din cauza datoriilor istorice ale combinatului vâlcean care se ridică la aproximativ 200 milioane de lei, fără însă ca la luarea acestei decizii să fie prezent și directorul general al CET Govora, Mihai Bălan, și ar fi avut drept rezultat închiderea tuturor instalațiilor de la Oltchim, iar acest lucru ar fi fost dezastruos!

• Reprezentanții CET Govora au fost de acord cu suspendarea măsurii și încheierea unui protocol de colaborare cu Oltchim.

• Constantin Niță, Ministrul Economiei, a declarat, la finalul vizitei pe platforma chimică vâlceană, că așteaptă ca doi investitori să depună o ofertă pentru cumpărarea combinatului Oltchim!

Marți, 14 octombrie a.c., în urma acestei decizii  Consiliului de Administrație al CET Govora, care poate afecta procesul de producție al Oltchim SA, ministrul Economiei, Constantin Niță, împreună cu o delegație a Consiliului Județean Vâlcea condusă de Ion Cîlea, s-a deplasat la sediul combinatului pentru a căuta soluții astfel încât activitatea acestuia să nu fie pusă în imposibilitate. Așadar, discuțiile dintre ministrul Economiei, Constantin Niță, președintele Ion Cîlea, directorul general al CET-ului, Mihai Bălan, membrii CA de la CET Govora, administratorii judiciari ai Oltchim au durat ore bune (cam patru ore), până s-a ajuns la decizia cea mai bună, salvatoare am putea spune!

În final, reprezentanții CET au fost de acord cu suspendarea măsurii și încheierea unui protocol de colaborare cu Oltchim.

Am ajuns la o înțelegere, urmează ca cele două unități să elaboreze un protocol prin care fiecare se angajează să ia măsurile necesare, asigurarea de cărbune, asigurarea de mijloace financiare de către fiecare parte”, a explicat ministrul Constantin Niță, după ședința care a durat mai bine de patru ore.

Imposibilitatea combinatului chimic de a plăti aburul tehnologic livrat de CET a făcut ca furnizorul de energie termică din Râmnicu Vâlcea să nu-și poată onora obligațiile financiare către Complexul Energetic Oltenia (CEO). Astfel, pentru cărbunele primit, CET are de achitat 195 de milioane de lei.

Constantin Niță, ministrul Economiei: „Preluarea exploatărilor miniere de la Berbești și Alunu, de la CEO, se va face la 1 noiembrie 2014!

În mod normal, cele două mine trebuie să intre în proprietatea CET Govora de la 1 noiembrie. Prin protocolul de predare-primire se vor stabili minusuri și plusuri, adică sunt datorii ale CET-ului către CEO și invers, către Oltchim. Normal, va trebui să se facă și o compensare, dar este posibil să rămână și active care vor fi plătite de către CET Govora, în 5 ani sau 10 ani”, a mai declarat ministrul Constantin Niță.

Ion Cîlea, președintele CJ: „Dacă CET-ul nu mai livra abur la Oltchim, cei 2.300 de salariați  erau dați afară. Nu puteam lăsa să se întâmple așa ceva!”

La finalul vizitei la Oltchim, președintele Consiliului Județean Vâlcea, Ion Cîlea, a declarat că situația de pe platforma chimică s-a deblocat, dar că era foarte critică și punea în pericol soarta salariaților . „Oltchim-ul va primi în continuare abur. Noi vom constitui la CET Govora stocul de rezervă de 250.000 de tone și asigurăm prin livrarea a 9.000 de tone zilnic de cărbune. Mă bucur din toată inima că am rezolvat și problema Oltchim, altfel cei 2.300 de oameni de la acest combinat ar fi fost afară. Acesta este adevărul, iar muncitorii de aici s-au convins încă o dată  care e realitatea!”.

Anemona TĂNASE

Leave a Reply

Photo Gallery

Log in | Copyright @ 2011 Realitatea Vâlceană. Toate drepturile rezervate.