Meta
Realitatea Vâlceană

Judecătorul Mateescu nu este un învins

Deşi mulţi i-au cântat prohodul după ce l-a invalidat pe Mircia Gutău pentru a ocupa funcţia de primar al municipiului Râmnicu Vâlcea, judecătorul Bogdan Mateescu le râde în nas detractorilor şi, parcă intenţionat, face o mutare surprinzătoare. Tânărul magistrat anunţă că va candida pentru funcţia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii. După ştiinţa noastră, el ar putea fi primul judecător vâlcean ales în acest select for, ceea ce, pentru judeţul nostru, ar putea însemna o mare bilă albă. Nu credem că decizia lui Mateescu de a-şi depune candidatura pentru CSM a venit întâmplător, tocmai după circoteca cu Gutău. Chiar dacă Tribunalul Vâlcea a aruncat la gunoi hotărârea lui Mateescu de invalidare a câştigătorului alegerilor din Râmnic, dându-i câştig de cauză lui Gutău, magistratul nu se consideră un învins. În conştiinţa multora, nici nu este, deşi unii s-au grăbit să-i ceară să facă un pas înapoi. Nici nu avea cum să se întâmple aşa ceva. Unde s-a mai auzit ca un judecător să demisioneze pentru că o instanţă superioară a decis altceva decât a făcut-o el? În spatele atacurilor lansate la adresa lui Bogdan Mateescu stau interese perfide, alimentate cu viramente bancare şi cu promisiunea unor contracte în următorii patru ani, zic unii, nu noi. Aşadar, Mateescu nu numai că nu pleacă din fruntea Judecătoriei Râmnicu Vâlcea, ba chiar îşi doreşte să facă un pas înainte în carieră. Aşa fac adevăraţii oameni, care nu se sperie pentru că nişte trompetişti îi vor capul doar pentru că a îndrăznit să nu-l valideze pe Gutău.
Dacă aţi remarcat cumva, opinia publică a oscilat puternic vizavi de cazul Gutău, iar ecourile încă nu s-au stins. Cei care au tunat şi au fulgerat împotriva judecătorului care l-a invalidat, erau tocmai cei care acum ceva timp făceau pe justiţiarii şi vorbeau despre problemele acestuia cu justiţia. După ce omul a ajuns primar, s-au sucit. Dintr-o dată, li s-a pus o ditamai amnezia pe creiere, au uitat de condamnări, puşcării şi corupţie, transformându-se în avocaţii din oficiu ai noului stăpân al Râmnicului. Peste noapte, vorba cuiva, Muma Pădurii a devenit Albă ca Zăpada, care deschide Calea lui Traian pentru automobile, care se ocupă de rezolvarea problemelor oraşului, care face şi drege. Nu zice nimeni că Gutău nu este un bun administrator, însă este chiar de plâns când cei care îl înjurau de zor până acum câteva săptămâni, îi pupă acum cu patos fundul. În schimb, judecătorul Mateescu are parte de admonestări publice, de parcă ar fi omorât pe cineva. Aşa e în lumea asta, în care unii nu ştiu altceva decât să lingă unde au scuipat acum câteva minute.
Până la urmă, este mai puţin important dacă Bogdan Mateescu a greşit sau nu. Chiar dacă a făcut-o, o instanţă superioară a reparat greşeala. Totuşi, de ce nu se întreabă nimeni dacă nu cumva cea de-a doua instanţă a decis greşit într-o speţă în care Mateescu a avut dreptate. Nu vom afla niciodată de care parte este adevărul, va rămâne o enigmă pe care probabil că nu vom reuşi să o rezolvăm. Ceea ce ni se pare important este că un magistrat vâlcean a avut curajul să ia o decizie împotriva unui om foarte puternic, refuzând să asculte directive, să meargă cu turma. A fost, finalment, un act de curaj cum rar mai vezi în zilele noastre. De aceea, Mateescu nu are cum să fie un învins. Între instanţe nu este o competiţie, ar fi absurd să gândim astfel. Sunt mii de sentinţe în această lume care sunt întoarse în apel şi recurs, sunt hotărâri confirmate de trei instanţe care sunt făcute praf şi pulbere la CEDO. Bogdan Mateescu măcar a avut curajul de a-şi asculta raţiunea şi principiile, conştient fiind că îşi va pune în cap pupătorii lui Mircia Gutău. Până la urmă, este şi ăsta un bun exerciţiu de democraţie şi bun simţ. Aşa s-a văzut cam cât de fragilă este coloana vertebrală a aşa-zisei opinii publice. Aia pe bani, că ailaltă, nealiniată monetar, nu se vede.
Anemona Tănase

Leave a Reply

Photo Gallery

Log in | Copyright @ 2011 Realitatea Vâlceană. Toate drepturile rezervate.