Meta
Realitatea Vâlceană

Medic şi agent de poliţie, alături de alţi infractori, trimişi în judecată de Direcţia Generală Anticorupţie Vâlcea

Prin rechizitoriul din data de 19.06.2015, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea au dispus trimiterea în judecată a inculpaților:

-         B.V., medic expert al asigurărilor sociale unei instituţii publice din Vâlcea, pentru săvârșirea infracțiunii continuate de luare de mită, cercetată în stare de arest preventiv;

-         B.V., pensionar, pentru săvârșirea infracțiunii continuate de trafic de influență, cercetată sub control judiciar;

-         I.V.M., angajată a asociaţii din Vâlcea, pentru săvârșirea infracțiunii continuate de dare de mită și trafic de influență, cercetată sub control judiciar;

-         Ș.E.R., fără ocupație, pentru săvârșirea infracțiunii continuate de complicitate la luare de mită, cercetată sub control judiciar;

-         O.M., agent de poliție în cadrul I.P.J. Vâlcea, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la dare de mită, cercetat sub control judiciar;

-         G.C., pensionar, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită, cercetat în stare de libertate.

În sarcina inculpaților au fost reținute următoarele:

În perioada octombrie 2014-20 aprilie 2015 inculpata B.V., în calitate de medic expert al asigurărilor sociale din cadrul unui cabinet de expertiză a capacității de muncă din Drăgășani, aflat în subordinea unei instituţii publice din Vâlcea, a primit, în mod repetat, de la un număr de 223 persoane sume de bani cuprinse între 50 lei și 200 lei ( în valoare totală de 25.300 lei) sau bunuri în legătură cu îndeplinirea unor acte care intrau în atribuțiile sale de serviciu, respectiv pentru a asigura pensionarea pentru incapacitate de muncă a unor persoane, chiar și cu încălcarea dispozițiilor legale, pentru a dispune încadrarea în grade de invaliditate superioare celor inițiale, pentru a asigura în continuare încasarea pensiei pentru incapacitate de muncă cu prilejul revizuirilor periodice, dar și pentru eliberarea certificatelor medicale de invaliditate pentru ca persoanele solicitante să beneficieze de ajutor social.

În cursul lunii februarie 2015, inculpata B.V., pensionar din mun. Drăgășani, a primit de la martorul L.F. suma de 200 lei în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă medici din cadrul cabinetului de expertiză medicală din mun. Drăgășani, asupra cărora avea influență, pentru a-i determina să emită decizie de menținere în grad de invaliditate a sus numitului, în lipsa examinării clinice a acestuia. Totodată, s-a reținut în sarcina acestei inculpate faptul că în cursul anului 2012 și în luna septembrie 2013 a pretins, în două rânduri, suma totală de aproximativ 9.000 lei, din care a primit efectiv suma de 4000 lei, de la martorul B.A.C., în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă membrii Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap din cadrul Consiliului Județean Vâlcea, asupra cărora a susținut că are influență, pentru a-i determina să emită acestuia certificat de încadrare în grad de handicap, respectiv să prelungească dreptul de indemnizație de handicap.

Inculpata I.V.M., în luna octombrie 2014 și martie 2015 a remis diferite sume de bani inculpatei B.V., în calitate de medic expert al asigurărilor sociale, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle acesteia de serviciu, referitor la încadrarea/menținerea gradelor de invaliditate ori programarea în vederea încadrării în grade de invaliditate cu privire la un număr de 19 persoane. De asemenea, în luna aprilie 2015, această inculpată a primit de la martorii M.I. și M.T., suma de 200 lei, în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă funcționari asupra cărora avea influență, pentru a-i determina să asigure actele medicale care trebuiau depuse la dosarul de handicap dar și pe lângă alți funcționari pentru a-i determina să mențină gradul de handicap obținut anterior de M.I.

Referitor la inculpata Ș.E.R., procurorii au reținut faptul că în perioada februarie – aprilie 2015, în mod repetat, a sprijinit activitatea infracțională a medicului B.V., primind de la aceasta sume de bani și bunuri în valoare totală de aproximativ 2000 lei, cunoscând că proveneau din comiterea infracțiunilor de luare de mită, aceasta ajutând în mod constant inculpata B.V. în activitatea desfășurată, prin completarea tuturor deciziilor ori celorlalte acte medicale emise de aceasta, ori chiar prin primirea pentru inculpata B.V., a unor sume de bani și bunuri cu titlu de mită.

De asemenea, prin rechizitoriu s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului O.M., agent de poliție, care a intermediat remiterea efectivă a unui bun în luna decembrie 2014 de la inculpatul G.C. către medicul B.V., ajutor concretizat în coordonarea modalității de remitere și mijlocirea legăturii dintre cei doi inculpați, cunoscând că bunul a fost remis în legătură cu îndeplinirea unui act care intra în îndatoririle de serviciu ale inculpatei B.V. în calitate de medic expert al asigurărilor sociale, respectiv pentru a asigura menținerea în grad de invaliditate a inculpatului G.C., prin emiterea deciziei asupra capacității de muncă.

Totodată, prin rechizitoriul întocmit s-a dispus disjungerea cercetărilor față de inculpata O.C.F., șef secție psihiatrie în cadrul unei unităţi medicale din mun. Drăgășani, cercetată în stare de arest la domiciliu, pentru comiterea infracțiunii continuate de luare de mită, abuz în serviciu și fals intelectual, precum și față de alte persoane.

Pe parcursul urmăririi penale, procurorii au dispus instituirea unor sechestre asupra sumelor de bani și unor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpatei B.V., în vederea dispunerii confiscării speciale dar și a confiscării extinse.

Sesizarea cu privire la cercetarea faptelor din această cauză a fost efectuată de ofițerii S.J.A. Vâlcea, iar pe parcursul cercetărilor au fost îndeplinite de către aceștia multiple activități procedurale dispuse de procuror prin ordonanțele de delegare, în îndeplinirea unora dintre acestea beneficiindu-se de sprijin din partea lucrătorilor de poliție judiciară din cadrul SJA Argeș, Olt, Dolj, Gorj, Mehedinți, Sibiu, Bacău, Vrancea, Tulcea, Bistrița Năsăud, Giurgiu, Teleorman, Timiș și Caraș Severin.

Pe parcursul cercetărilor s-a colaborat cu Inspectoratul Județean de Poliție Vâlcea și Inspectoratul Județean de Jandarmi Vâlcea, fiind puse în executare cu ajutorul acestora peste 200 mandate de aducere.

În administrarea probatoriului s-a beneficiat de sprijin de specialitate din partea S.R.I. – Direcția Județeană de Informații Vâlcea.

BIROUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE al DGA Vâlcea

Leave a Reply

Photo Gallery

Log in | Copyright @ 2011 Realitatea Vâlceană. Toate drepturile rezervate.