Meta
Realitatea Vâlceană

Moda CAP-urilor reînvie în Vâlcea

Moda CAP-urilor se întoarce. Localnicii din comuna vâlceană Şuşani şi-au dat în urmă cu câţiva ani terenurile pe mâna unei societăţi comerciale, iar acum se bucură de beneficii. Nu mai puţin de o mie de hectare sunt lucrate cu utilajele firmei respective, iar sătenii sunt foarte mulţumiţi. Practic, avem de-a face cu cea mai mare asociaţie agricolă din judeţ iar foarte mulţi localnici şi-au găsit de lucru, fără a mai fi nevoiţi să-şi caute slujbe în străinătate. Producţia la hectar este extrem de mulţumitoare, situându-se în jurul valorii de 50 de mii de kilograme de cereale. Fiecare sătean care a semnat un contract cu firma pentru a-şi da în arendă pământul primeşte anual beneficii în bani sau în produse, alegerea aparţinând fiecăruia.

Imediat după revoluţie, în România s-a născut o adevărată ură împotriva asociaţiilor agricole, care erau confundate de oameni cu fostele CAP-uri comuniste.

Împroprietărirea haotică din ultimii 25 de ani a dus la o fărâmiţare a suprafeţelor agricole. Multe terenuri au ajuns în posesia unor persoane vârstnice, care nu şi-au permis să le muncească eficient. Din această cauză, o mare suprafaţă agricolă stă nemuncită, întrucât oamenii nu vor să se asocieze. Pe de altă parte, ei nici nu dispun de resursele financiare care să le permită achiziţionarea de utilaje performante pentru a obţine beneficii din pământul deţinut. (C.C.)

Leave a Reply

Photo Gallery

Log in | Copyright @ 2011 Realitatea Vâlceană. Toate drepturile rezervate.