Meta
Realitatea Vâlceană

Replica Primăriei Râmnicului despre activitatea Adăpostului de câini de la Feţeni

Ca urmare a seriei de emisiuni de pe postul de televiziune Kanal D despre activitatea Adăpostului de câini de la Feţeni şi având în vedere mulţimea de neadevăruri lansate cu această ocazie, Primăria municipiului Râmnicu Vâlcea face următoarele precizări:
În data de 02.11.2016, fără a avea acordul de a filma, o echipă a postului de televiziune Kanal D a intrat în incinta Adăpostului public de la Feţeni, unde a filmat şi a intervievat angajaţi ai Primăriei, fără acordul acestora. Momentul special ales al filmării a fost acela al desfăşurării activităţii obişnuite de curăţenie a Adăpostului tocmai în vederea inducerii ideii false că aici există permanent cantităţi mari de mizerie şi că animalele sunt ţinute în condiţii improprii.
Pe parcursul filmării, reporterul a menţionat în mai multe rânduri cuvântul ”infecţie”, fără a avea nici o dovadă în acest sens. De remarcat faptul că, sesizând că în boxele de adăpostire era curat, cameramanul echipei de filmare a evitat sistematic să le filmeze, concentrându-se exclusiv asupra activităţii de curăţenie din afara boxelor.
Apariţia intempestivă echipei de la Kanal D şi acţiunile ulterioare ale acesteia au avut ca scop întreruperea activităţii angajaţilor şi au produs un sentiment de teamă în rândul acestora, astfel că unii au evitat să ia contact cu echipa de filmare, iar autovehiculul de transport al câinilor capturaţi a ieşit din Adăpost şi, în grabă, a ajuns la alt punct de lucru al Primăriei. Teama angajaţilor a fost accentuată în continuare de echipa Televiziunii Kanal D, care s-a angajat în urmărirea autovehicului şi a pătruns, fără drept, în Grădina Zoologică – accesul fiind permis numai după plata taxei de vizitare sau în urma acordului unui responsabil – unde a filmat şi a purtat discuţii cu angajaţii, fără ale aduce la cunoştinţă că aceste discuţii vor fi difuzate în cadrul unui material televizat.
În urma ”investigaţiilor” echipei Kanal D din 02.11.2016, s-au creat şi difuzat până în prezent, pe acest post de televiziune, trei episoade în cadrul emisiunii ”SalvămSuflete”, în datele de 07.11.2016, 14.11.2016 şi 21.11.2016. Din toate episoadele difuzate se poate observa clar că scopul emisiunii este cu totul altul decat cel al salvării animalelor, ci se urmăreşte denigrarea angajaţilor Primăriei, administraţiei locale, Poliţiei, Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, precum şi instigarea la ură a telespectatorilor.
Astfel, în primul episod cu impact major asupra telespectatorilor, sunt prezentate animale bolnave sau aflate in pericol în cadrul unor secvenţe video care nu au fost filmate de către echipa Kanal D în Adăpostul de la Feţeni, ci au fost preluate de pe un cont de Facebook, filmări despre care nu există o dovadă că au fost realizate în Adăpost.
În reportaj nu apare nicio filmare cu condiţiile decente şi igenice în care sunt ţinuţi câinii, deşi acestea există şi fiecare boxă a fost văzută de reporter. Fără a avea acces la o informaţie corectă şi completă, telespectatorul a fost indus în eroare, sugerându-i-se, fără dovezi, că Adăpostul este un focar de infecţie, că animalele se afla în pericol, că angajaţii au ceva de ascuns, că banii nu sunt folosiţi în scopul bunăstării animalelor şi că instituţiilede control ”protejeaza” neregulile existente. De precizat că în Adăpost, zilnic sau de câte ori este nevoie, se face curat şi că există, în permanenţă, personal care se ocupă de curăţenie, hrănire şi tratament tocmai pentru bunăstarea animalelor. Suma menţionată în episodul doi arată că sunt bani alocaţitocmai pentru bunăstarea animalelor. Este normal ca – asa cum apare în fimările echipeide televiziune – să se strângă catităţi mai mari de mizerie la momentul la care se facecurăţenie. Este normal ca în Adăpost să existe exemplare sănătoase, dar şi bolnave sau cuvătămari la vedere întrucat, cu ocazia capturării de pe domeniul public, câinii nu sunt sortaţi, ci sunt duşi laolaltă, indiferent de rasă, vârstă, stare de sănătate sau aspect fizic, în Adăpost. Aici, pe lângă hrană şi adăpostire în condiţii decente, animalele primesc şitratament de specialitate sau vizite din partea voluntarilor.Animalele capturate pot fi revendicate sau adoptate. De la darea sa în folosinţă şi până în prezent, la Adăpostul de câini de la Feţeni s-au făcut, în medie, peste 10 controale anual din partea Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Vâlcea şi, de fiecare dată, nu au fost constatate nereguli.
Demersul aşa-zis jurnalistic al echipei de la Kanal D nu a urmărit, nici o clipă, să ”salveze suflete”, ci a căutat prin toate mijloacele–opinii preconcepute, insinuări, presiuni sau inserarea unor secvenţe străine – ”senzaţionalul”, în scopul – pe care putem doar să-l presupunem – al unei creşteri artificiale de audienţă. Este regretabil că o astfel de abordare, fără nici o legătură cu deontologia jurnalistică, pune în umbră anii de eforturi intense, umane şi financiare, ale administraţiei locale municipale de soluţionare –în condiţiile legii – a problemei câinilor fără stăpân din oraş, precum şi relaţiile foarte bune de colaborare care s-au creat, în timp, cu voluntarii preocupaţi de binele acestor animale.
Biroul de Presă

Leave a Reply

Photo Gallery

Log in | Copyright @ 2011 Realitatea Vâlceană. Toate drepturile rezervate.