Meta
Realitatea Vâlceană

Să apărăm ce-a mai rămas din aurul verde al ţării

Ne doare sufletul când vedem cum au ajuns să se taie fără milă pădurile din judeţul Vâlcea şi nu numai.

Efectul tăierilor masive din ultimii ani ne afectează pe toţi, indiferent dacă locuim in mijlocul unui oraş sau la marginea unei (foste) păduri: poluare, alunecări de teren, schimbări climatice majore. Cu toţii contribuim la această distrugere, constienţi fiind de răul ce ni-l producem şi nu e de mirare că în multe zone de deal şi de munte pădurile parcă se topesc. Pe lângă fenomenele naturale foarte vizibile la care se mai adaugă seceta, gerul, incendiile, alunecările de teren, căderile de grindină, padurile resimt şi efectul global al schimbărilor climatice de mediu.

În ţara noastră, omul vede pădurea doar ca pe un cont în bancă însă consecinţele le suportă toată naţiunea. Şi o problemă la fel de mare este şi faptul că dacă pădurile dispar, odată cu ele ar pieri 70% din speciile de plante şi animale salbatice.

Sărăcirea în continuare a ecosistemului forestier va duce la dezechilibre ecologice foarte grave, ca degradarea terenurilor. Fără pădure şi vieţuitoarele ei, va disparea o resursă capitală pentru turism căci peisajul montan şi cel al staţiunilor vor suferi mutilări irecuperabile. Aşa că, stimaţi ceţăţeni, merită să avem grijă şi să apărăm aurul verde al ţării sau măcar ce-a mai rămas din el! (A.T.)

Leave a Reply

Photo Gallery

Log in | Copyright @ 2011 Realitatea Vâlceană. Toate drepturile rezervate.