Meta
Realitatea Vâlceană

Sfaturi pentru sănătatea dumneavoastră: Ce să mănânci dacă te-ai deranjat la stomac

Diareea este o afecțiune care se manifestă prin eliminarea frecventă a unor scaune predominant apoase, neformate. Însoțită de dureri și crampe abdominale severe, diareea poate să aibă consecințe grave asupra celor mici, dar și a celor mari!

În perioada de „carantină“ este indicat să bei multe lichide care conțin substanțe chimice esențiale și minerale, astfel încât să rezolvi problema deshidratării, care apare inevitabil. Băuturile care conțin potasiu, cum sunt sucurile de fructe sau răcoritoarele pentru sportivi sunt recomandate în combaterea diareei. Medicii vă pot prescrie și medicamente în cazul în care afecțiunea este una mai severă. Află cum poți trata diareea doar prin alimentație!

Mănâncă puțin și des și bea ceaiuri

În zilele în care suferi din cauza acestei afecțiuni este recomandat să urmezi o dietă bazată pe lichide și să eviți alimentele solide. Bea supe strecurate, ceaiuri și sucuri de mere. Lichidele previn solicitarea intestinelor și previn iritarea. În plus, e bine să mănânci puțin și des, ca să permiți organismului să digere cu mai puțin efort.După două zile, poți integra în meniu alimente cu conținut scăzut de fibre, în funcție de toleranța fiecăruia. Fibrele reduc iritarea intenstinului și refac nivelul dezechilibrat de substanțe nutritive, cauzat de scaunele apoase. După fiecare „ședință“ bea cel puțin un pahar cu ceai sau apă, pentru a preveni deshidratarea.

Pectina combate diareea

Când te deranjezi la stomac ai grijă să ai în casă alimente bogate în pectină, cum sunt merele, bananele și iaurtul. Pectina este o fibră solubilă care ajută la combaterea diareei. De asemenea, consumă alimente bogate în sodiu, cum sunt supele de pui, ciorbele, biscuiții și covrigeii. Sarea ajută la reținerea apei în corp și previne deshidratarea.

Proteinele sunt și ele indicate în alimentație. Optează pentru carne slabă de vită, preparată la grătar, sau carne de curcan ori de pui. Poți integra în meniu ouă fierte și brânză tofu, pentru că sunt alternative sănătoase în această situație. În plus, dau energie și vă ajută să scăpați de oboseală.

Dacă vrei să mănânci anumite fructe și legume, preferabil să le consumi gătite, fierte, nu crude. Unele fructe și legume pot înrăutăți diareea. Încearcă să consumi multe supe cu sparanghel, sfeclă, morcovi, dovlecei, ciuperci, piure de tomate și cartofi. Poți opta și pentru cartofi copți cu puțină sare. Sunt delicioși și „strâng“ la burtă.

Evită cofeina, băuturile alcoolice sau carbogazoase și alimentele foarte calde sau reci. Acestea pot irita tractul digestiv. De asemenea, evită țigările pentru că pot pot prelungi perioada de suferință și acutizează durerile abdominale.

Leave a Reply

Photo Gallery

Log in | Copyright @ 2011 Realitatea Vâlceană. Toate drepturile rezervate.