Meta
Realitatea Vâlceană

Situaţii îngrijorătoare la şedinţa ordinară Colegiului Prefectural

Luni, 27 aprilie 2015, la ora 9.00, la sediul Instituţiei Prefectului Judeţului Vâlcea a avut loc şedinţa ordinară Colegiul Prefectural Vâlcea, pe ordinea de zi fiind supuse dezbaterii două puncte:

1.Prevenirea şi combaterea Bluetongue (boala limbii albastre) şi acţiunile tematice întreprinse în perioada Sărbătorii Paştelui; A prezentat: Miclea Gabriel Mihai, director executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare  şi pentru Siguranţa Alimentelor Vâlcea

2. „Vâlcea curată” – activităţi de salubrizare derulate la nivelul judeţului; Prezintă: Laurenţiu Papa, Şef serviciu – Instituţia Prefectului-Judeţul Vâlcea

Referitor la primul punct pe ordinea de zi, directorul executiv al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Vâlcea, dr. Mihai Miclea a făcut o prezentare asupra acţiunilor întreprinse împotriva bolii limbii albastre la animale şi a precizat că în perioada 27 august 2014 – 20 martie 2015, la nivelul judeţului Vâlcea au fost confirmate 206 focare de bluetongue, din care 130 de focare pe specia bovină şi 76 focare pe ovine, în 52 de comune, iar zona cea mai afectată fiind partea de sud a judeţului. De asemenea, în această perioadă au fost suspecte de boală, pe baza semnelor clinice şi a testului ELISA efectuat la laboratorul din cadrul DSVSA Vâlcea 172 de bovine, 952 ovine şi 23 caprine, din care au murit 51 de bovine, 794 ovine şi 15 caprine. Astfel, au fost întocmite dosare de despăgubire în urma confirmării bolii pentru un număr de 38 bovine, cu o valoare de 86.690 lei, respectiv ovine şi caprine cu o valoare totală de 162.512 lei.

Pentru combaterea bolii în focarele de boală, au fost luate mai multe măsuri, printre care examinarea clinică a tuturor animalelor suspecte de boală, tratarea simptomatică a tuturor animalelor cu semne clinice de boală, recoltarea de probe de laborator iar sângele de la animalele bolnave, şi organele de la cele bolnave au fost transmise spre examinare la laborator. Au mai fost avute în vedere realizarea de dezinsecţii în focarul de boală, tratarea periodică cu insecticide a animalelor. Cu ocazia controalelor efectuate la turmele de animale din judeţ de către inspectorii DSVSA Vâlcea, toţi proprietarii au fost înştiinţaţi, sub semnatură, asupra obligaţiilor care le revin pentru respectarea măsurilor de restricţie privind circulaţia animalelor, notificarea cazurilor de boală sau moarte. Tot cu acest prilej, inspectorii sanitar veterinari au notificat primarii localităţilor din judeţ pentru ecarisarea teritoriului pe care îl au în administrare, înlăturarea deşeurilor care pot transmite boala, efectuarea tratamentelor de către medicii veterinari împuterniciţi, realizarea de dezinsecţii periodice, precum şi evitarea păşunatului în zonele cu umiditate şi vegetaţie excesivă”, a declarat în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, directorul DSVSA Vâlcea, dr. Mihai Miclea.

De asemenea, reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Vâlcea, pentru ţinerea sub control a bolii limbii albastre, au transmis o serie de adrese şi către administraţiile publice locale pentru stabilirea zonelor de restricţii în jurul focarelor de boală, s-a luat măsura închiderii târgurilor de animale din judeţ, au fost trimise adrese oficiale către Prefectura Vâlcea pentru stabilirea comisiei de evaluare a animalelor moarte, către administratorii fondurilor cinegetice, către Administraţia Apelor.

Avându-se în vedere că în perioada următoare temperaturile vor creşte şi astfel, insectele hematofage care transmit boala limbii albastre ar putea prolifera, directorul DSVSA Vâlcea, dr. Mihai Miclea atrage atenţia tuturor instituţiilor implicate că trebuiesc luate toate măsurile care se impun pentru evitarea unei noi epidemii de Bluetongue la nivelul judeţului nostru.

Situaţie îngrijorătoare: Din cei 26 de salariaţi, Direcţia Agricolă Vâlcea va rămâne doar cu 10!

Tot în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, şeful Direcţiei pentru Agricultură Vâlcea, Marin Cernătescu, a intervenit şi şi-a manifestat îngrijorarea asupra situaţiei instituţiei pe care o conduce în condiţiile în care, odată cu aplicarea noii reorganizări a Ministerului Agriculturii, în subordinea Direcţiei pentru Agricultură Vâlcea, din 26 de salariaţi, vor rămâne doar 10!

Noi mai rămânem la Vâlcea cu doi specialişti, trei contabili, un şofer, un jurist, un economist şi directorul. Asta în condiţiile în care noi trebuie să eliberăm şi atestatele de producător, pe tot cuprinsul judeţului. Şi suntem solicitaţi zilnic în mai multe localităţi. Dar vom face tot ce este posibil să ne ridicăm la nivelul cerinţelor ”, a afirmat Marin Cernătescu. Nimeni nu a venit cu soluţii concrete, doar dacă e ordin de la Bucureşti trebuie să se execute…În condiţiile în care în acest domeniu chiar este nevoie de specialişti… Vă vom ţine la curent!

Anemona TĂNASE

Leave a Reply

Photo Gallery

Log in | Copyright @ 2011 Realitatea Vâlceană. Toate drepturile rezervate.