Meta
Realitatea Vâlceană

“Reabilitare termică Școala Gimnazială I. Gh. Duca”, proiect finalizat de Primăria Râmnicului

Joi, 18 martie 2021, la Primăria Râmnicului a avut loc conferința de presă în care administratorul public Eusebiu Vețeleanu a anunțat finalizarea proiectului “Reabilitare termică Școala Gimnazială I. Gh. Duca” cod SMIS 117901, finanţat în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 3 – Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon, Prioritatea de investiții 3.1 – Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice, și în sectorul locuințelor, Operațiunea B – Clădiri Publice.

Valoarea totală a proiectului (cf. Act adițional nr. 1 la Contractul de finanțare nr. 1686/04.04.2018 ) a fost de 2.137.061,45 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile a fost de 1.643.478,64 lei, valoarea contribuției europene (FEDR) fiind de 1.425.466,17 lei, iar perioada de implementare a proiectului a fost din data de 01.09.2017 până la data de 31.03.2021.
Proiectul a avut ca obiectiv specific creșterea eficienței energetice a clădirii Școlii Gimnaziale I. Gh. Duca, ce a contribuit la:
- Scăderea consumului anual de energie primară a clădirilor publice
- Scăderea anuală estimată a gazelor cu efect de seră.
Rezultatele proiectului, după implementarea acestuia, sunt:
I. Măsuri de creștere a eficienței energetice a clădirii
II. Soluții recomandate pentru instalațiile aferente clădirii
1. Soluții reabilitare instalația de încălzire
2. Soluții reabilitare instalația apă caldă consum
3. Soluții reabilitare instalația de iluminat
II. Măsurile conexe care contribuie la implementarea proiectului:
- Reabilitarea clădirii are ca rezultat scăderea consumului anual specific pentru încălzire
- Utilizarea energiei regenerabile cu pompe de căldură aer-apă scade consumul unitar
- Prevederea de panouri solare termice cu tuburi vidate reduce consumul de apă caldă
– Iluminatul cu LED cu corpuri de iluminat cu durată mare de viață și montarea de panouri fotovoltaice duce la un consum pentru iluminat.

Impactul proiectului – proiectul a avut ca efect:
• Reducerea cu minim 40% a consumului de energie;
• Protejarea mediului prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră;
• Creșterea calității aerului.
Activitățile proiectului au contribuit indirect la măsurile de protecție a biodiversității și reducerea riscului de secetă, prevenirea și reducerea riscurilor de inundații. De asemenea, proiectul a implementat măsuri de îmbunătățire a calității mediului înconjurător prin folosirea de mijloace tehnice de combatere a poluării și a emisiilor de poluanți. Lucrările prevăzute în prezentul proiect nu au constituit surse de poluare a apei, a aerului și solului si nu au fost generatoare de noxe.
De asemenea, administratorul public al municipiului Râmnicu Vâlcea, Eusebiu Vețeleanu a precizat că și alte și alte școli din oraș au fost reabilitate și, ce e cel mai important, vor urma și altele, astfel ca toți copiii și cadrele didactice să-și desfășoare activitatea în cele mai bune condiții.
Anemona TĂNASE

Leave a Reply

Photo Gallery

Log in | Copyright @ 2011 Realitatea Vâlceană. Toate drepturile rezervate.